Home
 
About Me
Concerts
Press
Compositions
Score samples
Audio samples
Cookie info
 
 
Contact Information  
back

Upcoming concerts:
September 25, 2011, 15:30, Nederhorst den Berg, Het Jagthuis, pianist Martijn Smits
December 11, 2011, 15:00, Middelberg, Zeeuwse Concertzaal, pianist Andrew Russo
January 22, 2012, 15:30, Doorn, De Paddestoel, pianist Martijn Smits

Here you can hear a fragment of Beat: ,
or you can start the movie below to see Ralph van Raat play Beat.


Beat


'Beat' werd geschreven voor de virtuoze pianist Ralph van Raat in de herfst van 2003.


Ralph van Raat: 'Beat' is een werk dat absoluut eigentijds is, en in geen enkel ander tijdperk geschreven had kunnen worden dan in dit actuele, high-tech en nieuw spirituele tijdperk: Beljon deinst niet terug voor consonante intervallen als de terts en het octaaf, en de ritmiek van het stuk verraadt duidelijke invloeden van de hedendaagse popmuziek als een soort hyperactuele Stravinsky, met name de beatmuziek. Bovendien doet de terrassendynamiek van het werk sterk denken aan onze zap-cultuur. Ondanks alles is dit werk als een klassieke compositie volledig genoteerd en geproportioneerd. Het is idiomatisch voor het instrument, met pianistische overpak-technieken, middenpedaal-technieken en handkruisingen, die hun wortels hebben in de romantische muziek.

Beljon: 'In 'Beat' heb ik geprobeerd met eenvoudig materiaal zo direct en duidelijk mogelijke muziek te componeren. Je moet kunnen voelen waar die muziek over gaat zonder dat daar veel bij hoeft te worden uitgelegd.
Maar 'Beat' gaat in ieder geval over ritme. Het stuk heeft een strakke, en tegelijkertijd verende doorgaande puls die vanaf het begin onontkoombaar aanwezig is. In al zijn directheid is de timing in de compositie heel subtiel. Als die timing klopt genereert de muziek haar eigen dwingende kracht'.